månadsarkiv: mars 2015

Jag är en löpare!

Jag är en löpare! Min kropp har varken varit en stark eller snabb löpare på ett bra tag, men i huvudet är jag en löpare. Så många härliga minnen och upplevelser som löpningen har gett mig. Smärtsamma, lustiga och många erfarenheter rikare. Det började när jag bodde i Dallas, att jag skakade hand med en kollega att vi tillsammans skulle springa White Rock Marathon 2000. På bara några månader i sockrets förlovade land hade jag ökat flera kilo och hade då lösningen, (trodde jag), att börja löpträna. I takt med att distanserna längs vägarna blev längre, desto mer ökade jag i vikt. Jag åt helt fel!! Det var light produkter högt och lågt, fat free var ännu bättre! Cola light drog jag i mig flera varje dag. Lite vatten. Knappt några grönsaker. Lite kalorier utan näring. Men jag tog mig runt mitt första marathon november 2000 på tiden 4:59:59. Den tiden glömmer man inte, det var under 5 timmar! Med en sisådär 7 blåsor på vardera fot…  Hur det gick med min kollega? Han sprang inte… Året efter blev det Rock n´roll marathon in San Diego, ytterligare ett i Dallas.
Jag reste runt i USA och vart jag än åkte fanns löpardojjorna i väskan. Att ställa klockan tidigt, för en löprunda i Chicago liksom Washington. Innan städerna hade vaknat till liv, det var väldigt magiskt. Hawaii är inte heller så tokigt att springa på. Las Vegas var lika varmt som Dallas. San Fransisco och Los Angeles stränder har jag också sprungit längs med. När jag flyttade hem till Sverige igen 2003 och skulle göra mitt första marathon på Svensk mark sprang jag Östergarn marathon, som inte längre finns kvar… Ett lopp på 100 deltagare och det stor barn längs vägen och skrek ”Heja Jennie från Göteborg”. Det var en ny gullig erfarenhet. Lika gulligt som att jag hade Alfons i magen 10 veckor gammal. Så han har också sprungit en 42 km runda :)
Igår dammade jag av min Garmin för att ta mig ut på en längre runda. Hälsenan känns bra. Höften känns okej. Ryggen är stabil. Just do it! Jag hade 3 målsättningar på min runda där jag klarade 33% av målen :)
-göra en 10 km runda, check!
-hålla en långdistanspuls på 75%, fail! När steget flyter på så ökar man takten och då…
-inte lägga någon prestation på passet, fail! När steget flyter på så ökar man takten och vill trots allt ha en bra tid.

Idag är kroppen tröttare än tröttast. Vilodag!! Kroppen är hel och utmattad!

klocka

Bilaterala styrkeövningar.

Ett Göteborg i regn och rusk och det där med att komma ut med kidsen lockar sådär… Då är det bra att det finns Minisats som dom bara älskar! Två killar in i bilen och iväg, enkelt! Eftersom vi ställde om klockan i natt hade kanske många svårt att komma upp i tid i morse. Motsatt för mig, jag hoppade i bingen klockan 21:30 i går när barnen hade lagt sig.
Idag stod det ben och core på programmet, då armarna fortfarande känns av efter styrkepasset i torsdag. Träningsvärk och jag är bra kompisar :)  Bulgarian split squat med vikter är min favorit och den är återkommande varje vecka. Enbensböj även kallad om man inte ska krångla till det med konstiga namn… Jag tycker om att jobba med bilaterala övningar för att hitta och jobba på mina obalanser. Bulgarian split squat är en sådan tex. Sedan har jag denna övningen som jag jobbar mer och mer med, då ena höften gör sig till känna. Det är först när smärta uppstår som detektivarbetet börjar, var är jag svag? Här ser ni ett tydligt exempel:

 

VIP för Rootcamp i Salming Running Store.

Jag gillar när det händer grejer och att göra grejer ihop med dessa sköna människorna, då är det maxat på många sätt. Vi körde en VIP träning och frukost i samarbete med Salming Running Store. Alltså…kolla in vilket härligt gäng vi är!!  Jenny i Billdal (den starka till vänster) lärde jag känna när jag utbildade mig till kostrådgivare. Nettan i Olofstorp  (tjejen med mössan längst bak) ett energiknippe som varit deltagare i Hannahs grupp och hon jobbar med annan gruppträning också. Hannah i Utby och Kåhög  (precis bredvid mig) grym tjej som jag lärde jag känna när jag utbildade mig till spinninginstruktör för 10 årsedan. Hjälp vad åren går :) Sara  i Slottsskogen är coolingen till höger, som precis startat igång i Slottsskogen. En ganska ny bekantskap som Ola först lärde känna. Sedan föste han i hop oss. Sedan sa det ”klick”. Även hon jobbar med träning, gruppträning på Sats. DET ÄR VI SOM ÄR ROOTCAMP, yeah!!

IMG_7311Vi inledde morgonen med Rootcamp träning ute i naturen. Lite industriområde, lite grus och något träd fanns längs vägen :) Jenny och Sara höll i första delen.11091588_439688126187917_6264138522559946432_n10636342_439687999521263_40799961439270177_n

 

11083832_439687906187939_653282688610537773_n11091171_439687849521278_3335228679916133895_n
Bra trötta tog Hannah tog över gänget efter mycket svett och grus ute för olika plankor för den yttre magmuskulaturen. IMG_7273Den den inre magmuskulaturen, ack så viktigt! Jag körde mitt paradnummer ”mörda myran”. Visa övningar på ett löpband var en ny erfarenhet :)
IMG_7281IMG_7293Salming bjöd på frukost och även 30% rabatt till oss. Nu är många nykittade inför våren utmaningar!
IMG_7301
IMG_7302IMG_7306IMG_7304
IMG_7300

Jag är en allt-i-allo som har svårt att hålla mig till en grej. Så att ta betalt bakom kassan blev mitt mission för dagen också :)

21790_439687726187957_1133172456243216512_n

PS 4 in da house!

Det är en helt ny upplevelse för mig, att barnen klarar sig själva en stund. Några timmar kan jag lämna Alfons och Matilda för att titta till småkillarna, och det ska dom göra i morgon förmiddag när jag ska till Salmingbutiken och hålla i en VIP frukost och träning för våra Rootcamp deltagare. Ola har dragit på en hälsohelg och det är jättekonstigt att han är iväg och inte jag. Det är han och 34 tanter som är på ett slott i Husqvarna för yoga och föreläsningar :)
När barnen hjälper till får dom en liten peng för det. Dom gillar att tjäna pengar och det gör dom genom att para strumpor. Matilda läser godnattsaga för småsyskonen på kvällen. Panta flaskorna som blir över är dom snabba med att knycka för att få några extra kronor. Alfons har knegat järnet inför sin 11 år dag då Playstation 4 har legat högt i kurs. Han har även varit hos sin farmor och dammsugit, så behöver ni hjälp med den biten så hör bara av er :) Han gick i mål på sin födelsedag när släktingarna kom med pengar som han hands önskat. Han ligger väl några 100 back men en passning av småsyskon i morgon så är han hemma. Eftersom pappan är borta på hälsohelg fick jag rycka in och göra pappa grejer denna kväll. Installera tv och tv spel och koder och sladdar hit och dit. Så min roll som mamman som klarar det mesta har vuxit. Och Alfons är nöjd över att mamman klarade av kvällens mission :)

 

IMG_4636

En rolig vår!

 

Det är världens sämsta väder och jag mår så himlans bra, så jag har kommit på det! Att det kan inte vara vädret som avgör hur du mår. Det är DU som avgör hur du mår, inte dom yttre omständigheterna. Inte dumma chefen eller fult vädret. Eller jobbiga släktingar. Inget nytt påfund, men det är väldigt enkelt att skylla på väder och vind och yttre omständigheter. Vem håller med mig?
Min vår är härligt proppad med massa roligheter. Helt kravlös utan antal mil eller timmar som något ska göras. Workout Åre ser jag fram emot lika mycket som Nutrition Camp på Visingsö. Det står även mycket yoga i min kalender då jag ska ner till Skåne 2 helger och träffa Johanna Andersson som ska utbilda mig i Global Yoga. Även Yogagames i Göteborg såklart, ett event som är  jobb i kombination med nöje. Så som jag gör mest hela tiden :) Vi blir 3 tjejer i våran Forever monter. En som går på yoga. En som står i montern. Och en som gör något annat, hämtar kaffe till den som står i montern tex…
Ännu inte bokad? Du får 300:- rabatt när du bokar och anger Forever som bokningskod. Så ses vi där!!
IMG_7230

Är hemma och skrotar med Fabian som ska vara i lugnt läge några dagar efter operationen. Det är plåster lite här och var på kroppen och det sitter även knappar kvar. Praktiskt om man vill ha luva fast ingen tröja :) Och ödlan är med överallt. En liten figur som han fick på sjukhuset, som betyder mycket för honom just nu… IMG_7233 IMG_7231 IMG_7238

 

 

Kalas blir det alltid på något sätt…

Att jag skulle vara såhär blödig hade jag inte räknat med. Planen var att jag skulle åka med Fabian till Östra för att sedan lämna över till Ola som skulle komma och ta över. Så kunde jag träna och fixa inför kalaset för våran Alfons som fyller 11 år. Men när Fabian fick på sig lilla vita rocken och hade massa frågor till läkaren om kniven. Om den var stor eller liten och hur mycket dom skulle skära osv… Då kunde jag inte lämna honom. Självklart vill jag vara på plats när han vaknar upp. 6 åringar är ju så himlans sköna, med alla dessa frågor. Hela tiden!! Det är inte alltid jag uppskattar dom när det blir för mycket av det goda. När jag är den där tråkiga mamman som bara svarar ja eller nej fast man kanske inte alltid har lyssnat ordentligt. Men just för dagen var det ett stort nöje!! Åsa som satte nålen i handen på honom fick väl en sisådär 50 frågor. Narkossköterskan fick nog bara hälften. Operationläkaren fick säkert en 100 stycken… Och en fin bok fick han när vi skrev in oss. Bild för bild skulle plockas bort från boken när ett moment var avklarat. Han ser mycket fram emot den med glass och saft på slutet vet jag :) Den som sitter på framsidan sitter kvar, för frågor har kommer han ha ända tills han åker hem härifrån… (en planerad operation och inget stort, men något som ska fixas till…)

IMG_5157 IMG_5158Jag och Fabian har varit på sjukhus många vändor. Det var mycket jox med honom just den våren när hans pappa gick bort. Det är inte enklast när man är själv med barnen, att åka in till Östra med en bebis. Han var bara 6 månader, Alfons 5 och Matilda 2,5.  Vid något tillfälle checkade vi in han och hans farmor på Östra när han fick en akut infektion i armen.  2009 var det så mycket annat som var kaos i mitt liv, så ett sjukhusbesök mer eller mindre satte sig inte så djupt då. Så idag fick jag känna på annat :)
Det blir nog bra med kalaset, jag sladdar väl in när gästerna har kommit. Har ingen koll på antal gäster exakt, men 12-15 stycken blir vi väl. Kalas blir det alltid på något sätt :)

Det blir cykel istället för väska!

I mål!! och det har inte varit några konstigheter när jag väl hade bestämt mig. Just do it and I did! Det som gjorde att jag startade min utmaning var att jag var förbannad, jättearg!! För att jag gång på gång tryckte på snooze varje gång jag skulle upp på promenad/träning. Ut i naturen för en bra start på dagen!  Det kändes som att jag misslyckades varje morgon, för det var bara på onsdagar som jag kom upp. Då har jag arbetstid med Rootcamp och varje onsdag har jag flugigt fram hela dagen just för att jag kommer ut i naturen på morgonen. Det är min grej och det mår jag så bra av! En hård näve i bordet och ett visuellt mål så körde jag igång. I mål vill man ju ha en belöning, eller hur! Har ett tag suktat efter en rosa väska men det ändrades längs vägen… När ljuset kom i kapp, för varje dag jag varit ute så fick jag ett sug efter att cykla. Inte långt eller tufft utan bara bekvämt. En cykel med 7 växlar och en cykelkorg. Eller kanske en med pakethållare fram. Det finns många roliga cyklar att välja på..

Asset_236662 YKC237XX01_bordeaux

Tillökning i familjen :)

Vi bor i ett hus med tre våningar och trots att vi är 6 personer som bor här har vi ett rum som står tomt. Där står mest saker som vi inte orkat få ner i lådor och in i förrådet, julsaker bland annat… Ett tag var en kompis på väg att flytta in, men hon hittade en lägenhet för sig och barnen. Vi har sedan i somras letat barnflicka i många forum och varit i kontakt med au pair förmedlingar utan framgång.  Jag erbjöd min kusin i Dublin att flytta in om hon skulle komma hem till Sverige igen. Det är ett stort rum med mycket fönster så min senaste tanke om rummet var att det är här jag kommer att ha yoga för närmaste sedan när jag är nydrillad yogafröken. Jag har ändå tyckt att det varit spännande, vad kommer att hända med detta fina rum tro? Men så hände det, nu vet vi!! Facebook hjälpte oss ännu en gång! 2009 hittade jag min man på FB eller han hittade mig. Vi är fortfarande inte enade om detta :) Facebook har hjälpt oss med tidigare barnflickor som vi varit nöjda med. Och tidigare i veckan kom jag i kontakt med Evamaria i en Facebook grupp, där hon sökte hon som barnflicka en familj att flytta in ganska omgående. Några chattar fram och tillbaka så kom hon hit på besök idag. ”Åh, vad fin hon är” sa Matilda när hon plingade på dörren. Och det är hon, hela hon. Vi hittade rätt tillslut! Eva är från Österrike och har bott i Sverige bara 6 månader och kan redan flytande svenska. Hon är en träningstok och äter hälsosam mat och tycker det är en viktig del av livet, precis som vi. Hon flyttar in 1:e maj och vi är jätteglada att hon ska bo här hos oss. Välkommen Evamaria, vi ser fram emot att ha dig hos oss!

Evamaria

Den elaka mamman.

Den elaka mamman började dagen med att ha ipad förbud. Ett rofyllt hem där varje barn satt med en ipad i knät, bröt snabbt ut till skrik. Vi är generösa med att kidsen får spela på sina ipads, men när dosen blir för hög då får man gå in och bryta. Dom skulle lätt kunna sitta en hel dag och spela fram till kvällen… Men skrik och gap gick ganska snabbt över till att dom  byggde lego och någon knallade ut med en kompis.
Sedan bjöd den elaka mamman på en lunch som inte heller var jätte poppis. Enligt mig är jag en jättesnäll mamma som bjuder dom på mat som gör dom starka och friska utan tillsatser. Men det förstår man ju inte som barn alltid… Dom förstår varför vi inte ger dom friterad mat som chips och pommes frites. Cola och läska förstår dom också. Alfons har sett en video där Cancerfonden säger att rött kött också är en bidragande effekt till cancer. Gillar att dom är medvetna och att vi hjälper dom med det! Dagens lunch var en omelett med grönsaker, toppat med räkor. Ett lass med grönsaker.
Omelett är så enkelt och så nyttigt! Fräsa broccoli och spenat och krydda på ordentligt! Äggstanningen består av 5 ägg och en skvätt grädde och vatten. Räkorna lägger jag på slutet,bara så dom blir lite varma. Ligger dom med för länge blir som små och sega.
IMG_7156

IMG_7159 IMG_7165Men jag fick ändå ganska bra betyg, mycket för att dukningen såg så färgglad ut. Det la Matilda märke till. Man får lura ögonen lite också. Kanske ballonger på bordet nästa gång vi har en opopulär maträtt :)
IMG_7168

Happy Fredag!

Att du inte är en morgonmänniska är så lätt att ändra på. Jag är egentligen inte heller någon morgonmänniska, men jag har bestämt mig att jag vill blir det ännu mer. Vem tycker inte om att ligga kvar i sängen och dra sig på morgonen? Allt handlar om beslut och motivation. Har du ingen motivation som driver dig framåt, eller inte har bestämt dig. Då kommer det inte att gå! På söndag har jag gått upp och tagit mig i väg på någon form av träning 21 dagar i rad. Oftast promenader och fågelkvitter i skogen som jag uppskattar mest. Denna morgon hade jag sällskap dessutom. Det kom ett sms från Ingela i går kväll att hon ville följa med mig. Trevligt med sällskap men jag fick även en sightseeing i Frölunda området. Jag är trots allt ganska ny här och har mycket att utforska. Nya stigar och platser och jag blir glad när jag hittar ett stort nedfallet träd, jag blir så glad över det lilla :) . Eller något annat att hänga sig i än vad jag brukar. Söndagens Rootcamp pass-då blir det nya platser att upptäcka hörrni :) Den där rosa påsen trädstammen får vi hoppas att någon tagit bort innan vi kommer dit på söndag. Happy Fredag!!

Ingela

jag trädtavla