Kategoriarkiv: Borneo

Hugo firar 4 år på resande fot.

I morgon är det dax att bege sig hemåt till Sverige, så vi har 24 timmars resa och 3 olika flighter framför oss. Det är med blandade känslor jag lämnar Borneo denna gången. När ska jag ska jag komma tillbaka nästa gång? Å andra sidan är det väl dax att upptäcka något annat ställe på jorden… Men jag känner mig hemma här då jag känner en del människor och har dessutom hittat ytterligare en härlig medarbetare i Forever här. Jag sår frö lite här och lite där, lämnar över en möjlighet för att vara fri som en fågel. Detta året har gett mig otroligt mycket tid med familjen, semestra länge och när jag vill är helt fantastiskt!  Men nu är det dax att åka hem och börja jobba på riktigt. Det händer grejer i Rootcamp. Forever växer och knakar. Det är det jag gillar att göra och kommer att fokusera på 2015. Sedan ska jag fokusera på mig, det är ändå året jag fyller 40 och behöver ge kroppen extra omsorg, för nu börja jag ändå blir gammal. Så jag har big plans för 2015!! Har även skickat ett CV till en ny utmaning som jag är sugen på.

I morgon är det även en annan speciell dag, för det var för 4 år sedan som vår Hugo kom till världen. Ola har varit ute på stan och fixat presenter och syskonen har slagit in något fint till honom här på kvällskvisten. Det jag har lovat honom är att han hela förmiddagen ska få ha igång dammsugaren som har ett skyhögt dB när vi packar. Vi packar ihop oss vid lunch så en bit tårta ska vi allt hinna med innan avfärd.

Kärlek på hög nivå!

kärlek1

 

Rasa Ria Resort

Det är nog inte ofta Rasaria Resorts gäster kommer i egen liten skruttig hyrbil. Packningen består av 2 påsar och en herrans massa gosedjur. En packning vi rafsade ihop för en övernattning och det är nog inte många gäster som stannar så kort. Här skulle jag lätt kunna tillbringa… mmm. 2 veckor kanske. Lite väl lyxigt men det skulle nog funka :)  När vi gjorde entré satte orkestern igång med trummor och blåsinstrument för ett fint välkomnande. Sedan kom det en tjej med en bricka för att bjuda på lime juice och en svalkande handduk. Vi har ju åkt väldigt långt, säkert 30 min och behövde detta..
På med badmössor på barnen som ville bada och inte brydde sig så mycket om utseende. Vi hade 24 timmar på oss för att maxa så mycket som möjligt. Jag började känna av lite knasigheter i magen redan på vägen dit så jag tillbringade lite mer tid på toa än resten av familjen. Hade väl egentligen tänkt att ta sovmorgon när familjen åt frukost dag 2, men Ola ringde ner mig. Jag var bara tvungen att se frukosten!! Och jag är glad att han ringde mig (trots att jag svor högt när jag blev väckt). Här fanns allt!! Nyttigt och onyttigt. Färskpressat och omeletter i alla dess sorter… Barnen högg choklad fonduen med en gång innan dom fick tillsägelse av deras stränga föräldrar att äta riktig frukost först. Några bilder från frukosten blev det då inte… Bilderna är tagna när jag var mer på fötter. Jo, hit vill jag absolut åka igen! En 14 dagar skulle ju då vara mer lagom för att hinna med gymet och löpturerna och alla solnedgångar som stället bjöd på..

IMG_4162

IMG_0083 IMG_00821IMG_60551 IMG_60271IMG_60411

IMG_6046IMG_60251

En härlig dag i parken!

Tänk att en TRX kan skapa kontakt med människor, I like! När jag kommer till lekplatsen tidigt på morgonen så hänger jag upp TRX:en i gungställningen och kör mitt pass. Inget mer med det. Denna lördag eftermiddag var det fullt av folk i parken. Ett väldigt trevligt ställe bredvid där vi bor. Det är en rad med restauranger där familjer äter middag på kvällen. Det där med att laga mat hemma verkar inte vara grejen här. I vår lägenhet finns det helt oanvända saker i köket, så det är vi som hittills har slitit på sakerna. Även fått köpa till nödvändig saker som plastbunkar och slevar… Det är socialt att äta ute och kostar inga jättepengar. Detta är i samma park som det finns en lekplats och även en liten slinga på ca 400 meter. Lagom varv för att ta med barnen runt på i jogging. Fick med mig alla barnen runt något varv, spelade ingen roll om dom hade nyinköpte coverse eller flip flop på sig.
Dagens träning blev triss i triceps-det som jag hade fokus på. Att det sedan blev rygg och benträning. Konditionsträning med barnen, hjälp vad jag har tappat här! Yoga får man inte upp flåset i direkt. Är väldigt nöjd med dagens pass, trots att det blev ett väldig oorganiserat sådant. Fick anpassa efter vad barnen ville. Men det är ju faktiskt så… det är den träningen som blir av som är den bästa!
Kvinnan som jag fick så bra kontakt med är våran granne och hon hade frågor om vilka övningar man kan göra för att hon ska få en starkare rygg. Hon är från Indien och är jättetrevlig. Hörde på henne att hon ansträngt sig att komma ut på träning mest för hennes äldsta sons skull som var ganska överviktig. Hennes ursäkt att inte kunna träna var hennes rygg som gör sig påmind. Mitt förslag till henne var att börja träna styrka och rörlighet för att bukt med sina problem. Så i morgon bitti är det hon och jag som ska på yoga tillsammans. Jag kommer även att erbjuda henne en gratis PT timma, för jag vill verkligen hjälpa henne. Man behöver inte ha ont, man behöver bara ha bra redskap för att få bukt på sina problem. Om man är villig att ta emot dom dvs :)

mattelöp1 i parken Fabbe triceps51

tricepsdip31

tricepsdip21converseIMG_5610

Ett kalsongklädd Hugo önskar God Jul!

Jag kan inte minnas vad vi gjorde på julafton förra året, men jag minns mycket väl vad vi gjorde på nyår. Vi firade in det nya 2014 i en husvagn på Idre camping. Idag finns varken campingplatsen eller husvagnen kvar. Det som alltid kommer att finnas kvar är minnet. Och denna resa och denna julafton kommer vi alltid minnas.  Ola försökte verkligen STRESSA runt och handla maten som vi skulle äta på kvällen, men han lyckades inte särskilt bra. Det går inte att stressa här nere… Maten lyckades verkligen bra med!! Emil höll ställningarna på kvällen med uppklädd i skjorta och slips. Vi fick i alla fall på småkillarna en t-shirt på kvällskvisten då dom enbart varit klädda i kalsonger större delen av dagen. En julklapp var och den slet dom hårt på. En gemensam julklapp till samtliga var ett Monopol-spel, där spelplanen låg på bordet mest hela dagen. Jättekul! Lite poolhäng. Olas mission var att laga maten, och han gjorde världens godaste potatisgratäng.
Den enda jul-bilden jag kan bjuda på är en kalsongklädd Hugo som inte var helt nöjd med sin julklapp. Han hade ju önskat sig en dockvagn sådan som Molly har! (kusin i samma ålder). En paraplyvagn var det som fick plats i packningen. Det får bli en liggvagn när han fyller 4 år och det blir han samma dag som vi flyger hem. Hoppas kunna bjuda på fler julaftonsbilder när vi får mer kräm i internet. Antagligen har vi förbrukat Wifi max här i lägenheten och förhoppningsvis har vi ny pott när vi kommer tillbaka. Vi har packat väskan och ska till Bali ett tag. Hur länge vet vi inte. En vecka eller två kanske, vi får se…

dockvagn

Hälsotrenden på Borneo!

På Borneo bor jag i linne och shorts och så varierar jag mina skor mellan flip flop och löparskor. Om det regnar så har man fortfarande samma kläder på sig, det torkar alltid om man skulle bli blöt… Jag älskar detta klimatet och kroppen mår verkligen toppen! Ryggen samarbetar och hälsenan likaså. Yogaposer som jag långt ifrån kan hålla hemma är det inga problem för mig här att utföra. När det kommer till hälsotrenden i Kota Kinabalu ligger det många år efter. I shopping centren promotas det träningsutrustning, och det visas filmer liknande dom som Susanne Lanefelt körde hemma på tv:n på 80-talet. Dessa butiker är dessutom tomma på folk hela tiden. Jag har besökt Core Fitness, där dom också ligger kvar, så som det såg ut för flera år sedan hemma i Sverige. Här finns stor utvecklingspotential för att få ett hälsosammare Kota Kinabalu. För varje dag som vi är här, möter jag nya människor och nya möjligheter, för min dröm ligger fortfarande där och gror. Man behöver inte bo i det landet där man är född i. Hisnande känsla att flytta hit för ett tag och i min värld är inget omöjligt, det krävs en stor portion mod bara, att våga hoppa!
En kille som har tagit steget hete Jani. En finsk kille som bott i KK i 2 år, hans fru är från Malaysia Dom har 2 små barn och hyr ett stort hus. I bottenplan har dom stor yta där han kan utöva yoga och han har klasser både på morgon och kväll. Jag kallar honom även gummimannen, kika in på hans hemsida så ser ni:) Det är något visst att yoga i värmen och att höra naturen utanför. Han avslutar klassen med en kort meditation. Jag får nypa mig i armen att jag är här!

gokul1 IMG_34721

Det finns  utvecklingsmöjligheter både i hälsobranchen och även på mina stela höfter. Ser detta som en förebild :)  IMG_35671

Julfest hemma hos Didi.

Barnen såg fram emot julfesten och jag med. Fick dock säga att det är ingen julfest som dom hade tänkt sig, trots att det var lördagkväll. Didi är vegetarian och äter dessutom inte svamp, vitlök, lök, kaffe, alkohol. Hon är nunna och är med i Ananda Marga där dom utesluter mat som stör sinnet och meditationen. Så det där med köttbullar och korv kunde dom glömma. Vårt bidrag till julbordet var en pastasallad, främst till barnen hade vi tänkt. Men asiaterna tyckte det var en väldigt exklusiv rätt så den gick åt snabbast…
Didi hade förberett med en film för barnen på storbildskärm. Planen var att dom tittar på tv när vi skulle meditera. I min värld skulle det inte funka så bra, det var ändå 8 kids där i olika åldrar och från olika länder. Men det gick så bra! Vi fick vår meditation i hyfsat lugn och ro. Efter det dukades det upp med mycket god mat, över förväntan. En hummus utan vitlök. Soppa. Curry gryta med tofu. Färsk frukt. Mycket skratt och härliga samtal med gänget, många av dom har jag träffat sedan innan. Känner mig mycket som hemma med dessa enkla människor som har nära till skratt och humor. Precis som jag

bio didi storytell glada gänget matbordet

En gran som inte barrar.

Vi har klätt granen och den barrar ingenting. Ingen julgransfot behövs inte heller i år. Hade jag tänkt till lite extra vi åkte hemifrån så hade jag ju slängt med en belysning… Det gick åt massa piprensare. Lite glitter. Nyinköpta julgranskulor för i år, dom minsta jag hittade på Åhlens. Är väldigt nöjd över resultatet och barnen likaså… Det kommer att bli en julafton i Kota Kinabalu också. Inte som hemma men lite :)

IMG_3320

IMG_3324

IMG_3328Och när man är 4 år så kommer det andra saker emellan som är viktigare än att just klä granen :)

Visit på lyxresort.

IMG_3260IMG_3256
IMG_3277 IMG_3265 IMG_3291

Vi kom inte ner till vattnet, hur vi än försökte. Den enda vägen ner till beachen som vi såg var att komma innanför grindarna till en lyx resort som ligger 30 min norr om Kota Kinabalu. Vi valde att chansa, att passera vakterna vid grinden. Se ut som vi bodde där, vinka och se glada och trevliga ut… och det räckte för att kunna passera första ”hindret”. I lobbyn satt 3 malaysier med tomteluva hälsade oss glatt välkomna. Badbåtar och cyklop och alla badkläder hade vi lämnat i bilen för att se ut som vi redan checkat in. Då vi hade suttit länge i bilen innan vi kom fram så var det många hungriga magar. MAT! Vi slog oss ner i restaurangen och när servitrisen frågade oss efter vårt rumsnummer… Jag blir så nervös när jag gör saker jag inte får :) När jag väl sitter på en tjusig restaurang vill jag kunna njuta av maten utan att vara stissig över att det kommer vakter och bär ut en :) Förklarade för servitrisen att vi var turister i Kota Kinabalu och vi ville komma och hälsa på för att ev checka in vid senare tillfälle. Den förklaringen tog hon och vi fick mat. Vi snodde åt oss bitar av stranden också efter maten. Hade jag haft mer is i magen hade vi säkert kunna ta del av det tjusiga poolområdet också. Men det kanske blir en annan gång, ett annat tillfälle. Who knows :)

Kinesiska på grönsaksmarknaden.

Didi tycker jag har en göteborgskt accent på min kinesiska. Ola tycker jag ska plocka upp den igen… Alltså, jag kan pyttelite, som jag lärde mig när jag hade förmånen att jobba i Kina ett tag i mitt tidigare liv. (Utbildade personal i Peking då företaget jag jobbade för startade upp en fabrik där. Var på 1900-talet någon gång :) Jag kan alltså ett fåtal ord, och tycker det är kul att få kontakt med människor. Dom blir så glada om man säger hej eller tack eller…söt som jag faktiskt kunde. Det är så, folk tittar mycket på oss här. Hugo blir klappad på huvudet av många och när grönsaksförsäljarna tittade på Hugo och lade huvudet på sne sa jag -”Pialoiaa” som betyder söt men stavas inte så. Då får man kontakt och det är kul!
Vi har letat efter den lokala grönsaksmarknaden och idag hittade vi den!! Passerade dock köttavdelningen först där fågel och gris och hund? låg uppskuret på träbänkar i värmen. Passerade med väldigt snabb fart! Vi gillade både grönsakerna och försäljarna så hit kommer vi åka igen!
IMG_3221IMG_3222

Äventyr på Borneo!

Det är så roligt när jag är med Didi, det händer alltid spännande äventyr. Hon lämnade sin moppe och hoppade in i vår Toyota Avensis med symaskins motor, som redan var fylld med 7 personer. Hela bilen full skulle vi upp, upp, upp på berget. Till en restaurang som har utsikt över hela Kota Kinabalu. ”Äh, det går bra” sa Didi. Ola körde på första växeln hela vägen upp. Barnen uppmärksammade att golvet blev varmare och varmare. En harig mamma som  numera är, tyckte att stanna bilen för att kyla ner den lite, var en bra idé. Didi sa att snart är vi framme. Det sa hon ganska många gånger :)  Kurvig och smalt. Att möta någon som var på väg nedför var inte att tänka på att ligga på rätt sida vägen. Vårt mission var att komma uppför… Och det gjorde vi tillslut. Efter en god lunch tog vi en tur till vattenfallet där jag varit förut. En helt fantastisk upplevelse som är svår att hitta någon annan stans… Borneo har mycket att erbjuda, helt fantastiskt! ola Hugo1 Hugo och jag 1 vattenfallliten